Landgoed Elswout | Welkom

Posted by in Omgeving

Landgoed Elswout

In het lommerrijke Overveen, aan de voet van het binnenduin en de nabij

Landgoed Elswout te Overveen, nabij Haarlemgelegen stad Haarlem, bevindt zich het monumentale Landgoed Elswout. Gesticht in de 17de eeuw heeft het anno 2010 al die jaren de grandeur weten te behouden.

Het 85 hectare grote landgoed is sinds 1970 eigendom van Staatsbosbeheer.
De hoofddoelstelling van Staatsbosbeheer is om het hele landgoed, zoals gebouwen tuinen en park, zo goed mogelijk in stand te houden en waar nodig is te herstellen.

 

Restauratiewerkzaamheden Landhuis Elswout
Historische buitenplaats wordt luxe kantoorvilla

Na ruim 120 jaar zorgt Cobraspen Vastgoedontwikkeling BV ervoor dat Landhuis Elswout alsnog wordt gerestaureerd en afgebouwd ‘zoals Borski had bedoeld’. Dit doet zij in opdracht van het Nederlands Monumenten Bezit. De plannen zijn om Landhuis Elswout na restauratie te verhuren als luxe kantoorvilla. Deze veelomvattende restauratie, waarbij letterlijk en figuurlijk vaak de onderste steen boven komt, vindt plaats met alle bestaande historische bouwtekeningen in de aanslag. Alles wordt precies volgens tekening gemaakt. Cobraspen vastgoed ontwikkelingDe buitenzijde van het landhuis is al grondig gerestaureerd, evenals de omliggende terrassen, bordessen en trappen. De binnenzijde van het gebouw wordt eindelijk afgemaakt naar ontwerp van Borski. Zo zijn voor het eerst de juiste ramen in het huis geplaatst. Alle nooddaken zijn verwijderd en de goede daken zijn geplaatst, waaronder een geweldige lichtkoepel. Het marmeren atrium, dat open is tot aan de nok en een adembenemend beeld bij binnenkomst geeft, is conform de originele tekeningen gemaakt. Diep onder de naastgelegen terrassen, is plaats gemaakt voor een bescheiden parkeergarage. De inmiddels vierde versie van Landhuis Elswout staat op de funderingen van het eerste huis uit de zeventiende eeuw.

Restauratie

Nu de restauratie het einde nadert is het huis Elswout, met circa 2500 m2 vloeroppervlakte, beschikbaar voor een nieuwe huurder. Gezien de unieke ligging en uitstraling van het huis met haar 19de eeuwse grandeur, is het een voorrecht daar te kunnen werken. Bovendien kan de toekomstige huurder gebruik maken van het unieke monumentale park.